Domowa wędlina - Mielonka wieprzowa

Jakiś czas temu stałam się posiadaczką nowego poręcznego urządzenia - małego szynkowaru. Skoro sama umiem upiec chleb to i do chleba coś by się przydało. Piekę czasami pasztety, mięsa różne do jedzenia na zimno, ale szynkowar pozwoli mi robić jeszcze inne rodzaje domowych smakołyków. 

Możliwość robienia domowych "prasowanek" czyli wędlin ze sprasowanego i parzonego potem mięsa mam dzięki firmie Tradismak, która zaopatrzyła mnie w potrzebny sprzęt i wybór dodatków. I tak powstała moja pierwsza wędlina z szynkowara - rozkoszna mielonka wieprzowa - bardzo smaczna i aromatyczna więc na pewno będą następne.






Mielonka wieprzowa domowa 

czas przygotowania : łącznie 48-72 godziny 
składniki : 
  • 800 g karkówki wieprzowej bez kości , niezbyt chudej
  • 2 lekko czubate łyżeczki peklosoli 
  • 10 g mieszanki przyprawowej "Rozkoszna" (mieszanina czosnku suszonego, granulowanego, suszonego selera, suszonej pietruszki i grubo kruszonych ziaren pieprzu czarnego)
  • 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej 

sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam. Dosypałam peklosól, suchą żelatynę i mieszankę przypraw. Dolałam 50 g zimnej wody i ręką dobrze wyrobiłam masę żeby sypkie składniki dobrze wmieszały się w mięso.

Naszykowałam mały szynkowar, tzw. Singiel.  Mieści się w nim ok. 830 g masy na wędlinę. Nakładałam masę mięsną partiami i dobrze ugniatałam łyżką. Masa powinna wypełnić naczynie prawie do samego brzegu. Założyłam płytkę przytrzymującą i klamrę ze sprężyną dociskającą. Odstawiłam zamknięty szynkowar do lodówki na 1-2 doby. To czas potrzebny do zapeklowania mielonego mięsa żeby później wędlina była ładnie różowa.

Po tym czasie wstawiłam szynkowar do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wysokość garnka powinna być taka żeby móc swobodnie przykryć go pokrywką, z szynkowarem w środku. Zagotowałam wodę w czajniku i nalałam do garnka - powinna sięgać mniej więcej 1-2 cm poniżej krawędzi szynkowaru. Podgrzewałam pomalutku, pod przykryciem- woda nie powinna wrzeć - przez 60 minut. Czas parzenia może być nieco krótszy lub dłuższy - ważna jest temperatura w środku wędliny, którą mierzy się wbijając w nią specjalny termometr. Wędlina wieprzowa jest gotowa kiedy temperatura w jej najgrubszym miejscu osiągnie 71 st. C.

Gdy tak się stało wyjęłam szynkowar z kąpieli i odstawiłam do ostudzenia a potem schłodzenia na ok. 10 godzin. Otworzyłam dopiero kiedy całość ostygła. Żeby wyjąć wędlinę z naczynia postawiłam je do góry dnem, na odwróconym talerzu w zlewie, i  przez kilka sekund polewałam równomiernie bardzo gorącą wodą. Po kilku chwilach wędlina sama się wysunęła.

Taki szynkowar to bardzo fajna sprawa. Jest prosty w obsłudze - ot, rynienka ze stali nierdzewnej, do tego podkładka oraz klamra dociskowa ze sprężyną. Taki najmniejszy szynkowar, o wymiarach wys. 10 cm x szer. 9 cm x dł.14,5 cm, pozwala na przygotowanie porcji wędliny o wadze ok. 700-750 g. Jest nieduży więc mieści się w normalnym garnku o śr. 20 cm i wysokości 12 cm - nie trzeba mieć jakichś specjalnych naczyń do parzenia. Bardzo przydaje się termometr, którego w zestawie co prawda nie ma, ale można go dokupić oddzielnie. Sklep Tradismak oferuje także osłonki do kiełbas, naczynia do przygotowywania mięs, wióry do wędzenia, dodatki spożywcze i dużo różnych mieszanek przyprawowych potrzebnych przy domowej produkcji. Na opakowaniach są informacje jak i w jakich ilościach ich używać.

Domowy Wyrób

17 komentarzy:

  1. zapamiętam sobie przepisik! Choć na razie będę walczyć dzielnie bez szynkowaru :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie takiego przepisu szukałem, jutro spróbuję wykonać mielonkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda że trzeba czekać dwie doby,ale napewno warto,mam szynkowar singiel i będę go zachwalać że hej polecam na 100 %

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje,robię podobnie ale w słoikach,też wymaga czasu,ale potem,,,dellicje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w słoikach nie robiłam - chyba musi być luźniejsze żeby dało się ją smarować a nie kroić ?

      Usuń
  5. Zmielonego mięsa nie trzeba tak długo peklować. Wystarczy potrzymać kilka godzin, napewno sól peklowa wchłonie się w mięso.Trzy dni pekluję "na mokro" szynkę o wadze do 1 kg. Jest taka fajna strona (według mnie), która nazywa się wedlinydomowe.pl, korzystam z niej, tam jest "wyższa szkoła jazdy" ale początkujący też śmiało skorzysta. Rolę szybkowara może przejąć osłonka poliamidowa.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ulka z rzeszowa2 września 2014 10:09

    ja od 4 lat robię domową kiełbaskę lub szynkę odkąd postawiłam na działce wędzarnie wymiat 80x80 i tunel 2,5 metra wchodzi na raz nawet 15kg surowej kiełbasy lub 12- 14 szynek w zależności od wielkości na 3 kijach zwykle wędzone 9 szynek:D wędzimy z 2 sąsiadami każdy ma po 3 do 4 sztuk albo szynki, karkówki, lub wędzonego schabu ( jest super) :D
    mięso pekluje się w zalewie 2 do 3 dni (w lodówce)
    zalewa :D 5litrów wody , 6 łyżek ( od zupy) soli , lisc laurowy, ziele angielskie +kilka ziaren, cebula przekrojona na pol,zagotowac i wystudzic.wlozyc mieso i go nakuc
    na 2 dzien wzmienic zalewe bo szynka pusci krew
    przed wedzeniem oplukac w wodzie i zawiazac sznurkiem lub wlorzyc do siatki. Wedzic jakies 4 godziny bardzo wolno . Taka szynka lezy w lodowce nawet 1miesiac i sie nie psuje . soli peklowej nie uzywam chyba ze wedze wieksza ilosc na dluzsze przechowanie wtedy zastepuje 1 lzyke soli- sola peklowa ktora dodaje po wystudzeniu zalewy

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można taką wędlinę zrobić w zwykłej formie keksowej? Czy raczej sie nie uda? Ewik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szynkowar ma taką płytkę ze sprężyną, którą nakłada się na wierzch i dociska nią masę mięsną zamykając specjalnymi uchwytami. To powoduje, że wędlina jest zwarta. Z keksówki taka nie wyjdzie - chyba, że dopasujesz coś do dociśnięcia i położysz jeszcze na tym coś ciężkiego w celu obciążenia

      Usuń
  8. Zrobiłam już jakiś czas temu (zresztą wiesz), ale postanowiłam napisać, żeby inni wiedzieli, że mielonka jest przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) dzięki za zaufanie :)

      Usuń
  9. No i w końcu przepis doczekał się publikacji i u mnie: http://przystole.blox.pl/2015/01/Mielonka-wieprzowa-z-szynkowara.html
    Polecam, bo robiłam już trzy razy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale niedobry przepis okropnie to wygląda :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis zły czy wygląd Ci nie odpowiada? bo to dwie różne sprawy. Mielonka na zdjęciu wygląda po prostu jak mielonka a że się nie podoba to trudno, kwestia gustu. Natomiast jeśli masz zastrzeżenia do przepisu to napisz jakie konkretnie bo na razie Twoje nie bo nie niczego nie wnosi

      Usuń
  11. Wygląd jak wygląd, od wielu rzeczy on zależy i u każdego będzie inaczej wyglądać.
    Mnie nie przekonuje ilość peklosoli podana w łyżeczkach. Przepis jest nie powtarzalny bo nikt nie wie jak pojemnych łyżeczek użyłaś. Ja mam takie w których sie mieści od 3 do 8 g peklosoli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, następnym razem zważę i dopiszę ile gram soli zużyłam

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger