O grzybach - mniej lub bardziej poważnie

W tej zakładce będę umieszczać linki do grzybowych postów, ale tych bez przepisów i opisów gatunków. Za to z ciekawostkami, opowieściami ludowymi i rozważaniami na temat zbierania czy rozpoznawania grzybów. Mam nadzieję, że w gąszczu przepisów tutaj łatwiej będzie je odnaleźć.


Skąd czerpać wiedzę ucząc się rozpoznawania grzybów ?

 Podstawowe wyposażenie grzybiarza czyli co powinieneś mieć ze sobą idąc do lasu  






 Jak zbierać grzyby ? Wykręcać czy ucinać ? 






 W co zbierać grzyby ?







 Jaki nóż do grzybów ?


 Maślaki - obierać czy nie obierać ?
Kania i muchomor sromotnikowy - gdzie to podobieństwo?!









 Jak suszyć grzyby ?
Jak św.Piotr siał grzyby - opowieść o tym skąd się wzięły grzyby

Złote dukaty - opowieść ludowa o zimówkach aksamitnotrzonowych


Leśne duszki - legenda o grzybach


12 komentarzy:

  1. Grzyby są smaczne, ale z tego co słyszałem nie mają żadnych walorów żywieniowych. Co więcej, chłoną toksyny i zanieczyszczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby mają więcej wartości niż Ci się zdaje. Poza tym smak to też wartość żywieniowa. Jak nie lubisz albo uważasz że nie warto ich jeść to nie jedź

      Usuń
    2. Grzyby mają wartość odżywczą, ale mało. Cenimy je przede wszystkim za walory smakowe. Owszem chłoną toksyny i zanieczyszczenia, dlatego też nie powinno się zbierać grzybów przy drogach.

      Usuń
    3. No co Ty, wręcz przeciwnie! Smaczne a do tego czytałam niedawno fajny artykuł na ich temat, polecam!!!

      Usuń
  2. Napisz coś o purchawkach. Ja wszystkie jadam namiętnie bo sa jadalne. Ale w smaku takie sobie. Nic specjalnego. Ostatni jadłem czasznicę olbrzymią w panierce. Może warto by te panierowane plastry zamarynowac jak kanie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznaję, że nie przyłożyłam się w temacie purchawek i tym podobnych zdjęciowo a nie chcę robić wpisów bez ilustracji. A przy okazji przypominam, że czasznica olbrzymia jest w Polsce gatunkiem pod ścisłą ochroną

      Usuń
  3. czasznica olbrzymia nie jest już pod ochroną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Izo, zbieram grzyby namiętnie co sezon od niedawna, i tylko te, które zna i nauczył mnie tego mój mąz. Jednakże widzę dużo róznych gatunków / blaszkowe/, które byc może nie sa trujace, ale mąz się juz na nich nie zna- np opieńka miodowa, słyszałam o niej, ale...no własnie! Tego juz męża nie uczyli ;)Moze przydałby sie jakis post o tych mniej znanych grzybach, które zbierac warto?..
    pozdrawiam, jestem pod wrażeniem talentu kulinarnego / tez lubie eksperymenty! :)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, przepraszam, jest tego trochę w zakładce grzyby!
    a.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pod ogromnym wrażeniem pani przepisów,na pewno będę próbować.
    Pozdrawiam:)



    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...