Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami

Barszczyk zabielany, podawany na jednym talerzu z tłuczonymi ziemniakami polanymi smażoną, rumianą cebulką, to wspomnienie z dzieciństwa. Taką pyszna zupę gotowała kiedyś Babcia Stasia i tak właśnie się go jadało w Jej domu. Wiem, że część osób to zdziwi bo zwykle ziemniaki w tej postaci podaje się oddzielnie, ale mnie smakuje bardziej danie podane właśnie razem. Pewnie ze względu na sentymentalne wspominki. 

Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie, taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz nie może gotować się mocno. Wystarczy żeby zupa leciutko mrugała a nie bulgotała co to też ma ogromny wpływ na kolor końcowy.

barszcz czerwony bez zakwasu , barszcz czerwony ze śmietaną , barszczyk , tłuczone ziemniaki , kartofle z okrasą , ziemniaki z cebulką , zupa buraczkowa , zupa buraczana , kuchnia polska


Barszcz czerwony ze śmietaną i tłuczonymi ziemniakami

czas przygotowania: 3 godziny + kilkanaście godzin moczenia warzyw
składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 2 małe marchewki
  • kawałek selera korzeniowego wielkości małego jajka
  • 1/2 średniego korzenia pietruszki 
  • 1 duże winne jabłko
  • ok. 2 l wywaru na żeberkach wieprzowych
  • 3 duże liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • kilka łyżek octu jabłkowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru 
  • kilka łyżek śmietany 18%
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

  • dodatkowo - ziemniaki ugotowane i utłuczone
  • cebula zrumieniona na kilku łyżkach oleju

barszcz czerwony bez zakwasu , barszcz czerwony ze śmietaną , barszczyk , tłuczone ziemniaki , kartofle z okrasą , ziemniaki z cebulką , zupa buraczkowa , zupa buraczana , kuchnia polska
barszcz czerwony bez zakwasu , barszcz czerwony ze śmietaną , barszczyk , tłuczone ziemniaki , kartofle z okrasą , ziemniaki z cebulką , zupa buraczkowa , zupa buraczana , kuchnia polska
barszcz czerwony bez zakwasu , barszcz czerwony ze śmietaną , barszczyk , tłuczone ziemniaki , kartofle z okrasą , ziemniaki z cebulką , zupa buraczkowa , zupa buraczana , kuchnia polska

Jak zrobić barszcz czerwony zabielany?

Wszystkie warzywa korzeniowe oczyściłam, obrałam. Radzę robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią skórę rąk. Buraki, marchewki, selera i pietruszkę pokroiłam w nieduże kawałeczki, plasterki, przełożyłam do garnka. Zalałam zimnym wywarem ugotowanym na żeberkach. Wywaru wlałam tylko tyle żeby odrobinę przykrył warzywa. Dorzuciłam pokrojone na kawałeczki jabłko, razem ze skórką, wsypałam cukier. 

Garnek postawiłam na ogniu i powoli podgrzewałam, ale tylko tyle żeby płyn był dobrze ciepły, nie dopuszczając do wrzenia. Zdjęłam garnek z ognia i zostawiłam w spokoju na całą noc.

Następnego dnia ponownie postawiłam garnek na ogniu. Wlałam 3 łyżki octu jabłkowego, dodałam liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione ząbki czosnku. Gotowałam na malutkim ogniu przez ok. 2 godziny, ale trzeba pilnować żeby zupa się nie gotowała gwałtownie, ma jedynie lekko mrugać. To ważne jeśli zależy nam na ładnym, czerwonym kolorze barszczu.

Kiedy warzywa zmiękły przecedziłam barszcz zlewając płyn przez sito do drugiego garnka. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dolałam jeszcze trochę octu jabłkowego do smaku bo lubię kwaskowy barszcz. Śmietanę roztrzepałam w kubeczku i zahartowałam kilkoma łyżkami barszczu, przelałam do garnka i już nie gotowałam.

Część warzyw z barszczu wrzucam z powrotem do zupy, ale nie wszystko bo byłoby ich tam za dużo - część ląduje w koszu albo przesmażam je z odrobiną masła na jarzynkę. Można też część barszczu odlać i zmiksować z częścią warzyw na buraczaną zupę krem.

Barszcz zabielany podaję z ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi zrumienioną na tłuszczu cebulką. Tak lubimy i tak jemy - spróbujcie sami, to jest pyszne!


Wywar na żeberkach - ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki a następnie zalałam zimną wodą, tylko tyle żeby mięso było przykryte . Dodałam 3 liście laurowe i 3-5 kulek ziela angielskiego. Gotowałam na niedużym ogniu aż mięso było miękkie. Po zagotowaniu usunęłam szumowiny. Wywar przecedziłam i użyłam do zupy. Część mięsa zjedliśmy tak po prostu, na gorąco, a część zużyłam do przygotowania pierogów.


barszcz czerwony bez zakwasu , barszcz czerwony ze śmietaną , barszczyk , tłuczone ziemniaki , kartofle z okrasą , ziemniaki z cebulką , zupa buraczkowa , zupa buraczana , kuchnia polska



22 komentarze:

  1. Pyzuniu ale mi smaka narobilas ! czy zamiast wywaru z zeberek moge dac rosol wolowy bo wlasnie mi sie gotuje ,bardzo zmieni smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w domu zawsze taki barszcz był na żeberkach, ale nie dajmy się zwariować - możesz dodać bulion wołowy, będzie chudszy trochę. I tak najważniejsze są buraki i żeby pozwolić puścić burakom sok

      Usuń
    2. Jak bede miala zeberka to zrobie na zeberkach ,ja taki zabielany barszcz jadlam gdzies ze 25 lat temu w Oswiecimiu a do tego karpik zlowiony prosto z wlasnej hodowli ..smaku nigdy nie zapomne ..proste danie i jakie smaczne.

      Usuń
  2. Uwielbiam barszcz podany w ten sposób! Ostatnio też gotuję na żeberkach, ale z ugotowanych wcześniej w mundurkach buraków. Dodaję je 10 minut przed końcem gotowania. Jest przepyszny, ale Twój sposób też muszę wypróbować - nigdy nie dodawałam jabłek do barszczu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to również smak dzieciństwa. Tata gotował nam taki barszcz z "zasmażką" z cebulki na górce ziemniaków. Sama nie mogę go sobie gotować, bo wtedy zamiast jednego, jestem w stanie zjeść trzy talerze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm,,,smak mojego dzieciństwa,kocham tę zupę,kocham tłuczone ziemniaki i skwarki zamiast cebulki.Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. My w domu uwielbiamy taki barszcz, dzieci nazywają go barszcz z wyspą chociaż to niekonieczni ziemniaczana wyspa....pychoty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity! Rzadko robię barszcz bo Babcia nie zdążyła przekazać mi receptury i nie udawał się, ale z tego przepisu wyszedł rewelacyjnie więc będzie gościł częściej! Dla mnie to też wspomnienie dzieciństwa, posypałam tylko majerankiem bo tak zawsze był w nas podawany.

    OdpowiedzUsuń
  7. Barszczyk gotuję już 3 raz jest rewelacyjny, ziemniaczki jak najbardziej tylko u nas mówi się dukane , ale nie ma znaczenia dukane czy tłuczone z tym barszczykiem smakuje wszustko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tłuczone..., dukane ..., gniecione ..., a u mnie w domu ziemniaki się klało więc u mnie dzisiaj barszczyk z klanymi ziemniakami :-)

      Usuń
    2. klane ziemniaki - pięknie to brzmi

      Usuń
  8. 2 razy podawałam ten barszczyk bez zabielania do pasztecików, jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sprawdzony i dobry przepis. Dla tych, którzy umieją docenić dobry smak.

      Usuń
  9. Co to za głupi przepis żeby barszcz czerwony gotować dwa dni i to jeszcze z jakimiś jabłkami i zalewać zimnym wywarem z żeberek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głupi przepis? Nie korzystaj. I nie dodawaj głupich komentarzy skoro nie masz pojęcia o dobrym barszczu.

      Usuń
    2. Powiedzial co wiedzial, widac , ze pojecia o dobrej kuchni nie ma .Barszczyk przepyszny a krytykant niech ugotuje sobie z papierka albo z puszki bo na nic lepszego nie zasluzyl!

      Usuń
    3. No cóż... Tak to jest jak ktoś chce błysnąć, a nie ma pojęcia co mówi i o czym mówi. Gdyby wypróbował przepis to przekonałby się, że do pyszny barszcz.

      Usuń
  10. Skorzystam z Pani przepisu. Jakoś nie umiem przyprawiać zup, barszczyków z buraków. I przez to ich nie gotuję, choć bardzo lubię :) ps i nie ma wszędobylskich kostek rosołowych. Chyba na dłużej tu przycupnę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostki też dla ludzi, chociaż ja już ich nie używam to niech inni gotują jak chcą. Z zupami z buraków jest ten problem, że często mają ziemisty posmak i dlatego dobrze jest je chociaż troszkę zakwasić - odrobina octu jabłkowego czy soku z cytryny poprawi smak i kolor

      Usuń
  11. u mnie w domu , zawsze tak robił Tata. Swietnie gotował. To jeden z lepszych smaków dziecinstwa. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy mogą być żeberka wędzone?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger