Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny

W tym roku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu. Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków. 

Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki, która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania.

dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia


Dżem ananasowy z kiwi i limonką


czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 5 małych słoiczków:
  • 500 g obranego ananasa
  • 500 g obranego kiwi
  • 350 g cukru żelującego 3:1
  • 1 limonka

dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia
dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia
dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia
dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia

Jak zrobić dżem z owoców egzotycznych?

Ananasa i kiwi umyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam oddzielnie, w kostkę. Ze sparzonej  limonki otarłam skórkę i wycisnęłam sok.

Ananasa przełożyłam do garnka. Wlałam sok z limonki i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. W razie potrzeby można wlać 2-3 łyżki wody żeby ananas się nie przypalił, ale powinien wystarczyć jego własny sok. Pokrojone kiwi wymieszałam ze skórką otartą z limonki i cukrem żelującym. Do podduszonego ananasa dodałam kiwi z cukrem i mieszając doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam 3-4 minuty.

Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.

Z tej ilości składników wyszło mi 5 niedużych słoiczków dżemu.

dżem ananasowy z kiwi i limonką , domowe przetwory , moja spiżarnia


5 komentarzy:

  1. Tradycyjny, polski dżem! Już moja prababcia w Druskiennikach taki robiła, jeszcze za cara... dziwi mnie bardzo ta "nowomoda" na egzotyczne owoce, szczególnie w pełni sezonu, gdy polskie sady uginają się pod mnogością owocowego dobra. Cudze chwalicie...

    Halina Wolańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry, pani Halinko, czy jak tam się Osoba nazywa naprawdę :) to żadna nowomoda - owoce egzotyczne są dostępne to się z nich korzysta normalnie, jak naszych polskich. Miałam do wykorzystania to wykorzystałam i mogę za to iść nawet do piekła.

      Usuń
  2. Witam Pani Izo ,dżem świetny zamierzam zrobić z podwójnej porcji,a ci co plują jadem może się nim udlawią.Pozdrawiam serdecznie.Marzena

    OdpowiedzUsuń
  3. W polskich sadach nie uwidzisz ani ananasow ani kiwi co nie znaczy, ze jestesmy ograniczeni tylko do jablek, gruszek i sliwek. Moja mama, dawno temu, robila powidla z wegierek i jablka w sloikach, ktore nadawaly sie do wszystkiego. Zawsze mozemy dodac cos nowego . Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam kilka "ladnych kilo" kiwi zebranych z drzewka przy domu :) fakt - mieszkam we Francji. Jest tez jablon i grusza ... ale dzemy w tym roku tylko z udzialem kiwi I tylko z Pani przepisu! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger