Ciasteczka z melasą i orzechami pekan

Dawno nie piekłam ciasteczek, prawda ? Dobrze jest mieć w domu zachomikowane jakieś pudełko pełne chrupiących małych słodkości, ale niestety Żarłoczki wszystko wyjadły...

Ponieważ nie było w domu nic słodkiego a ja nie miałam ochoty na nic bardziej skomplikowanego więc powstały kruche ciastka z pekanami bo właśnie te orzechy miałam pod ręką. Można użyć zwykłych orzechów włoskich albo nie dodawać żadnych - ciasteczka i tak będą pachnące i pyszne.



Kruche ciasteczka z melasą i pekanami

czas przygotowania : 20 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki : 
  • 200 g mąki pszennej krupczatki 
  • 325 g mąki pszennej luksusowej 
  • 200 g masła albo margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki miałkiej soli 
  • 50 g melasy z cukru trzcinowego
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18 %
  • ok. 150 g łuskanych orzechów pekan


sposób przygotowania : do miski przesiałam obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Można też składniki posiekać, ale mnie jest wygodniej rozetrzeć je rękami. Dodałam melasę, żółtka oraz śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto zagniotłam lekko żeby nadać mu plastyczność. Podzieliłam na nieduże kawałki, wielkości małych orzechów włoskich, uformowałam w kulki. Kuleczki ułożyłam w odstępach 3-4 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyłam wszystkie pomagając sobie tłuczkiem do mięsa maczanym w mące żeby ciasto się do niego nie przyklejało. W każde ciasteczko wcisnęłam delikatnie połówkę orzecha pekan.

Zobacz jak zrobić ciasteczka używając tłuczka do mięsa 

Piekłam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, grzanie góra dół. Po upieczeniu zostawiłam na blasze do wystudzenia. Z podanej ilości składników wyszło mi 55 ciasteczek średnicy 5-6 cm.


6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger