Sałata z wędzoną rybą

Zwykła, prosta, szybka, pyszna - taka sałatka. 



składniki: 
  • kilka liści sałaty dębowej 
  • 1 - 2 wędzone sielawy
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 nieduża czerwona cebula 
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 4 - 5 łyżek oleju roślinnego 
  • garść listków natki pietruszki 
  • 1 bułka grahamka, niezbyt świeża
  • do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony, szczypta cukru

sposób przygotowania:  Cebulę obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki, przełożyłam do miseczki i skropiłam octem, wymieszałam, odstawiłam na 15 minut. Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki.

Bułeczkę pokroiłam na dość cienkie kromki - ok. 1/2 cm a nawet cieniej. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C - piekłam aż wyschły i lekko zaczęły się rumienić. Wyjęłam i ostudziłam.

Z obranego pomidora usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cebuli. Wlałam olej i dobrze wymieszałam, doprawiłam do smaku.

Mięso ryby obrałam od skóry i ości robiąc to bardzo dokładnie. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty umytej, osuszonej i porwanej na mniejsze kawałki. Posypałam kawałkami ryby i listkami natki pietruszki. Polałam sosem z kawałkami cebuli i pomidora. Podałam od razu po przygotowaniu , z chrupiącymi grzankami z bułki.






3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger