Sałatka w szynce

Zwykła szynka i zwykła sałatka a jednak całość nieco inna. Nie powiem, że niezwykła bo to może przesada, ale czy sam sposób podania nie zmienia zwykłości składników? Wiecie to i beze mnie bo na pewno każdy z Was ma też swoje sposoby żeby coś pospolitego podać tak żeby zaskoczyć i zadziwić siedzących przy stole.


składniki:
  • 20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr.ok. 12 - 15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)
  • 1 marchewka
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 1 kawałek pora ok. 8 - 10cm
  • 4 - 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 10 dkg sera żółtego w kawałku
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • do przybrania: kilka liści sałaty, gałązki natki, pomidorki koktajlowe

sposób przygotowania:
Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę, wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku, gotowałam ok. 3 min.. Kiedy była miękka dodałam pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotowałam tylko po kilku sekundach odcedziłam i ostudziłam. Ogórki i ser pokroiłam w drobną kostkę, kukurydzę osączyłam. Wszystkie warzywa i ser wsypałam do miseczki, dodałam majonez, musztardę, zieleninę i doprawiłam do smaku. Plasterki szynki zwijałam w rożki i małą łyżeczką nakładałam w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami czy wykałaczkami. Gotowe rożki układałam na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobiłam listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger