Ossobuco. Gicz cielęca pieczona z warzywami

Ossobuco, czyli dosłownie kość z dziurą, to danie rodem z włoskiej kuchni. Domowy przepis nie ustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu. To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube plastry razem z kością szpikową, duszone albo wolno pieczone z warzywami, białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. 

Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym. Poza mięciutkim mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości, pomagając sobie wykałaczką albo małym widelczykiem, bo to prawdziwe delicje. Danie przed podaniem najczęściej posypuje się gremolatą aby było jeszcze bardziej aromatyczne i pełniejsze. Zapytajcie rzeźnika o gicz cielęcą i koniecznie zróbcie sobie taki pyszny obiad.

osso buco , cielęcina w warzywach , gicz cielęca w sosie jarzynowym , obiad , kuchnia włoska , cielęcinka , kość z dziurą




Gicz cielęca pieczona w warzywach. Osso buco

czas przygotowania: 3 godziny
składniki: 
  • 3 grube plastry giczy cielęcej z kością, po ok. 250-300 g każdy
  • kilka łyżeczek mąki pszennej do obtoczenia 

  • 1 średnia cebula 
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 łodygi liściowe selera naciowego 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 200 ml bulionu cielęcego 
  • 80 ml białego wytrawnego wina 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 liście laurowe 
  • 1/2 łyżeczki cukru 

  • do smaku - sól
  • do smażenia - 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

osso buco , cielęcina w warzywach , gicz cielęca w sosie jarzynowym , obiad , kuchnia włoska , cielęcinka , kość z dziurą
osso buco , cielęcina w warzywach , gicz cielęca w sosie jarzynowym , obiad , kuchnia włoska , cielęcinka , kość z dziurą
osso buco , cielęcina w warzywach , gicz cielęca w sosie jarzynowym , obiad , kuchnia włoska , cielęcinka , kość z dziurą


Jak zrobić ossobuco? 

Marchewkę, cebulę i selera oczyściłam. Pokroiłam wszystko w średniej wielkości kostkę. Obrany czosnek pokroiłam w cienkie plasterki. 

Kawałki cielęciny oprószyłam delikatnie solą i obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam olej z masłem i kładłam mięso lekko otrząsając je najpierw z nadmiaru mąki. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniło. Obsmażone przełożyłam na talerz.

Na tę samą patelnię z tłuszczem wsypałam pokrojone warzywa i smażyłam kilka minut mieszając. Powinny się nieco przyrumienić. Wlałam wino a po chwili, kiedy prawie odparowało, pomidory i bulion. Dodałam także tymianek i liście laurowe oraz nieco soli i odrobinę cukru dla podkreślenia smaku. Zagotowałam.

Warzywa z sosem przelałam do dość naczynia szerokiego żaroodpornego. Do sosu włożyłam obsmażone mięso a naczynie przykryłam dość szczelnie folią aluminiową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i piekłam ok. 2,5 godzin. Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjęłam folię żeby nieco zbyt rzadki sos trochę odparował. Ossobuco można też po prostu dusić w rondlu czy garnku, do miękkości mięsa.

Ossobuco podałam z puree ziemniaczanym i gremolatą.

Tego dania nie doprawiam pieprzem bo według mnie za bardzo zmienia smak delikatnej cielęciny.

osso buco , cielęcina w warzywach , gicz cielęca w sosie jarzynowym , obiad , kuchnia włoska , cielęcinka , kość z dziurą


7 komentarzy:

  1. dzień dobry, czy ten przepis polecany jest również dla osób początkujących?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marlenko, jak najbardziej bo nic trudnego do zrobienia w nim nie ma - wystarczy obsmażyć mięso a potem zrobić sos, krok po kroku, no a potem do pieca i już. Trochę to trwa, ale na pewno sobie świetnie poradzisz :)

      Usuń
  2. polecam podać z risotto alla Milanese - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię według tego przepisu już czwarty raz. Wychodzi extra.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger