Wątróbka gęsia smażona z warzywami i jabłkiem

Znowu wątróbka i proszę się nie krzywić. My bardzo ją lubimy więc pojawia się na naszym stole dość często. Gęsia jest wyjątkowo dobra chociaż niełatwo ją kupić w wielkim mieście. Jeżeli będziecie mieli problem z jej kupieniem to użyjcie do dania wątróbki indyczej a nawet, ostatecznie, kurzej.

Ostatnio robiłam wątróbkę gęsią z grzybami i dynią a dzisiaj będzie bardziej zwyczajnie bo z jabłkiem, cebulką i papryką. W takim daniu bardzo ważne jest to żeby nie smażyć zbyt długo wątróbki a dodatki udusić tak żeby było je czuć pod zębem czyli nie mogą być przegotowane i bardzo miękkie, rozmemłane. Dodatek ziołowych przypraw i wina dopełnia całość cudownym aromatem. Mogłabym taki obiad jeść chyba codziennie.

Lubisz gęsinę? Zobacz co pysznego jeszcze można przyrządzić z gęsi.

wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,


Wątróbka z gęsi smażona z cebulą, papryką i jabłkiem 

czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje: 
  • 250 g świeżej wątróbki drobiowej - u mnie gęsia
  • 1/2 cebuli 
  • 1/2 jabłka, u mnie Champion
  • po 1/3 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 2-3 łyżki smalcu gęsiego 
  • 100 ml wina białego wytrawnego 
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego

  • do smaku - sól, pieprz mielony, majeranek


wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,
wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,
wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,

Jak zrobić wątróbkę gęsią z jabłkiem i warzywami?

Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Paprykę oczyściłam z nasion, pokroiłam w paski. Jabłko bez gniazda nasiennego, ale ze skórką pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki. Wątróbkę oczyściłam z żyłek i pokroiłam na kawałki wielkości kęsa. W misce wymieszałam mąkę z pieprzem ziołowym i majerankiem. W takiej mieszance obtoczyłam wątróbkę.

Na patelni rozgrzałam dość mocno połowę tłuszczu i obsmażyłam szybko kawałki wątróbki żeby zrumieniły się ze wszystkich stron. Przed kładzeniem jej na patelnię lekko otrzepywałam z nadmiaru mąki. Usmażone wątróbki przełożyłam na talerz. Patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym i rozpuściłam na niej resztę tłuszczu. Wrzuciłam cebulę a kiedy tylko się zeszkliła dodałam także paprykę i kawałki jabłka. Smażyłam kilka chwil aż wszystko odrobinę zmiękło. Dodałam z powrotem obsmażoną wątróbkę. Oprószyłam wszystko lekko solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Wlałam wino i dusiłam całość dosłownie 3 minuty.

Podałam na gorąco z dodatkiem ziemniaków z wody, posypując natką pietruszki.

wątróbka z gęsi, warzywa, obiad, drób, gęś, jesienne danie, gęsina, podroby, wątroba, domowe jedzenie, jak u mamy, najlepsze przepisy, najsmaczniejsze dania,

1 komentarz:

  1. Gęsina to wspaniałe mięso! Niestety rzadko gości na naszych stołach ;(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger