Zupa rybna z pstrągiem łososiowym

Nigdy nie byłam wielką fanką zupy rybnej. Ani ja, ani nikt u nas w domu. Nie pamiętam też z dzieciństwa żeby był zwyczaj gotowania takowej. Zdecydowanie wolę rybę upieczoną, smażoną czy rybę w galarecie. Wywar, jeśli już gotuję, to zużywam właśnie do takiej galarety. Ale kobieta, a zwłaszcza Pyza, zmienną jest więc ugotowałam zupę na rybich resztkach , z dużą ilością warzyw, dodając na koniec kawałki mięsa.

I wiecie co? Przepyszna wyszła! Całkiem lekka bo nie zabielałam jej ani nie zagęszczałam mąką. Pełna warzyw, smaku i zjadłam ją z przyjemnością. Żarłoczek nie chciał bo On to jadłby tylko smażonego pstrąga gdyby mu pozwolić. No cóż, więcej było dla mnie.

Taką zupę można przygotować nawet na Wigilię - przybrana jarzynowymi gwiazdkami będzie prezentować się doskonale. 


Lekka zupa jarzyonowo-rybna na pstrągu łososiowym

czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
  • 2 łby i kręgosłupy, resztki po filetowaniu tuszek pstrągów łososiowych
  • 1/2 filetu z pstrąga łososiowego 
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża pietruszka, korzeń
  • 1 kawałek selera korzeniowego wielkości dużego jajka
  • 1 kawałek pora - ok. 10 cm
  • gałązka lubczyku 
  • ew. 1-2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka masła albo oliwy

  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

  • do smaku - sól, pieprz mielony biały, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra

  • do podania - ew. makaron
  • natka pietruszki



  Jak zrobić lekką zupę jarzynowo-rybną ?

Łby rybie z usuniętymi skrzelami i bez oczu oraz kręgosłupy z płetwami i wszystkie ścinki jakie zostały mi po filetowaniu pstrągów włożyłam do garnka. Wszystko było dobrze opłukane a długie kręgosłupy połamałam na mniejsze kawałki. Filet bez skóry pokroiłam w sporą kostkę i odłożyłam na razie na bok. 

Warzywa oczyściłam, opłukałam. Jedną marchewkę i po połowie pietruszki oraz selera pokroiłam w drobną kosteczkę i odłożyłam. Resztę, razem z lubczykiem, włożyłam do garnka z rybą i zalałam zimną wodą - tylko tyle żeby przykryłam lekko składniki. Dodałam liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałam na niedużym ogniu ok. 20-30 minut a następnie przecedziłam przez gęste sito. Jeśli na ościach zostało mięso to po ugotowaniu można je obrać i na koniec dodać do zupy.

W garnku rozgrzałam odrobinę tłuszczu, wrzuciłam warzywa pokrojone w kosteczkę. Chwilę smażyłam aż zaczęły się złocić. Zestawiłam garnek z ognia, dosypałam paprykę słodką, ok. 1 łyżeczki i szczyptę, może dwie, ostrej. Wymieszałam dokładnie. Wlałam bulion rybny i ponownie postawiłam zupę na ogniu. Gotowałam kilka chwil żeby warzywa zmiękły co dzieje się szybko przy tak małych kawałeczkach. Następnie dorzuciłam kawałki surowej ryby i już nie gotowałam, ale przykryłam garnek pokrywką i zostawiłam na 5-10 minut w spokoju - kawałki delikatnej ryby ugotują się w gorącej zupie.  Na koniec doprawiłam zupę do smaku solą, cytryną i odrobiną pieprzu. Można dodać niewielką ilość przecieru z pomidorów.

Zupę podałam z oddzielnie ugotowanym makaronem, posypując ją posiekaną natką pietruszki i kawałkami pokrojonych, ugotowanych wcześniej w bulionie warzyw korzeniowych.




8 komentarzy:

  1. A ja rybną lubię bo ma bardzo fajny, delikatny smak rosołu i naprawie warto jej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu tez zupy rybne nigdy sie nie jadało :(
    Twoja wygląda świetnie i baaardzo apetycznie. Zdecydowanie ZJADŁA BYM!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przyjemnością wypróbuję tą zupkę! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również wolę rybę w innej postaci niż w zupie, ale Twoja zupka wygląda tak apetycznie że aż miło !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie tylko ja jadam zupę rybna i ostatnio jakieś 10 lat temu, na robiłaś mi apetytu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdemu narobiła apetytu ;) Jeżeli tak samo smakuje jak wygląda to zabieram się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja lubię zupę rybną, a dziewczyna jej nienawidzi ;)
    fakt że trzeba ją dobrze przyprawić bo jak się tego nie zrobi to wyjdzie byle co ale ogólnie polecam tą mało popularną zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię zupę rybną, najchętniej tajską z krewetkami ostrą curry i oczywiście jarzyny.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger