Łuszczak zmienny , łuskwiak zmienny

Łuszczak zmienny Kuehneromyces mutabilis  to mało znany w Polsce grzyb jadalny. Niewiele osób  go zbiera a jest bardzo smaczny. Jednak trzeba oczywiście dobrze znać każdy gatunek żeby zdecydować się na zbieranie i spożywanie go.

Moje dania z łuszczakami : 
- Biały krem z łuszczakami  
- Babeczki makaronowe z łuszczakami - przepis już wkrótce !


Kapelusze łuszczaka mają wielkość do 7 cm średnicy. Najpierw są półkuliste a potem rozkładają się aż do płaskich. Na szczycie zwykle jest mały, tępy garbek a środek jest wyraźnie jaśniejszy. Przy brzegu widać prążki od przeświecających delikatnie blaszek. Powierzchnia gładka, lepka i śliska po deszczu. Kolor zmienia się w zależności od warunków atmosferycznych bo to gatunek higrofaniczny czyli mocno chłonący wodę. Gdy jest sucho łuszczaki są miodowożółte, ochrowe. Gdy nasiąkną  są ciemniejsze, cynamonowo brązowe lub żółtobrązowe i zmienne w swoich barwach.

Blaszki u młodziutkich łuszczaków są zakryte osłonką. Gęste, początkowo białe a w miarę wzrostu ciemnieją aż do rdzawobrązowych. Są przyrośnięte to trzonu a nawet trochę na niego zbiegają.

Trzon dorasta do 7 cm wysokości. Walcowaty, cienki, smukły, często powyginany, w środku pusty. Na powierzchni pokryty drobniutkimi odstającymi łuseczkami w kolorze czarnobrązowym na brązowym tle. Te łuseczki występują pod pierścieniem a między nim a kapeluszem trzon jest gładki, nieco karbowany i jaśniejszy. Błoniasty, rdzawobrązowy, wywinięty ku górze pierścień zanika w miarę wzrostu grzyba i u starszych osobników mogą pozostać już tylko większe łuski w miejscu gdzie wcześniej występował.


Miąższ cienki. W kapeluszu biały, miękki i wodnisty a w trzonie łykowaty, twardy, rdzawobrązowy. Smak łagodny, zapach korzenny albo świeżo ściętego drzewa.

Łuszczaki zmienne rosną już od maja aż do listopada. Można je spotkać zwykle w dużych grupach, wiązkach, kiedy wyrastają na pniach i powalonych kłodach drzew liściastych, bardzo rzadko na drewnie iglastym. To pospolity gatunek chociaż mało popularny.

Łuszczak jest bardzo podobny do bardzo trującej Hełmówki jadowitej Galerina marginata. Ta jednak wyrasta przeważnie na drewnie drzew iglastych i ma trzon bez łusek, z podłużnymi włóknami. Jej blaszki w kolorze drewna nie zbiegają na trzon.

Łuszczaki nadają się do smażenia, duszenia, gotowania. To smaczne grzyby, z których wykorzystujemy same kapelusze - trzony są łykowate i niesmaczne.

Łuszczaki zmienne to gatunek dopuszczony do obrotu handlowego w Polsce, ale tylko jeśli pochodzi z kontrolowanych upraw. Szczepi się grzybnią kłody bukowe, nawet na skalę przemysłową.






źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007  


4 komentarze:

  1. W moich lasach tego pełno, a ja nawet nie wiedziałam że są jadalne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko zalecam ostrożność bo jest kilka niejadalnych i trujących, bardzo podobnych gatunków grzybów

      Usuń
  2. Witam.
    Czy to są te jadalne?
    wyrosły u mnie w ogrodzie, ale nie zbierałam ...są już przedojżałe
    file:///media/irena/5B3E-FF46/Images/Zdj%C4%99cie-1257.jpg
    file:///media/irena/5B3E-FF46/Images/Zdj%C4%99cie-1258.jpg
    Iren-Ka

    file:///media/irena/5B3E-FF46/Images/Zdj%C4%99cie-1259.jpg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żaden link przeklejony do przeglądarki nie otwiera mi się - przyślij zdjęcia na maila (jest niżej, w stopce)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger