Śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

Jedne z niewielu śledzi, która na prawdę lubię. Na Wigilii do tego ziemniak gotowany w mundurku i już jest pysznie. Ponieważ będzie kilka rodzajów śledzików więc każdego szykuję po trochu, z niewielkiej ilości składników, ale można oczywiście ilości zwielokrotnić.



składniki:
  • 2 filety śledzia marynowanego w occie
  • 1/2 jabłka, użyłam Golden Delicius
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • ew. odrobina soli i cukru do smaku

sposób przygotowania:
ze śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki. Cebulę i jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Dodałam majonez i śmietanę oraz sporo pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę cukru czy soli. Sos wyłożyłam na śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.

10 komentarzy:

  1. Ja tez robię kilka rodzajów po trochu..a Twoje śledziki wyglądają pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to moja najulubieńsza wersja śledzia!
    Pysznie wygląda, dobrze, że już za kilka dni święta, bo bym leciała do sklepu, żeby ja zrobić!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się ;P
    Uwielbiam śledzie. W takiej postaci też bardzo lubię. Im więcej, tym lepiej, szczególnie gdy są tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z reguły robiłam solone śledzie z cebulą i jabłkiem,ale ostatnio wypróbowałam Twoje i smakują równie pysznie a nie trzeba ich moczyć,więc szybciej się robi. Na pewno będę do nich wracać co jakiś czas.
    msewka

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Pyzko! Same cudowności u Ciebie, nie omieszkam kilka przepisów zwinąć na swój stół ;)
    A Dla Ciebie mam taki przepis, proszę oto link:
    http://smaker.pl/przepis-salatka-sledziowa-z-curry,29309.html
    Basia Popko

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję, Basiu, chociaż przyznam, że jakoś curry ze śledziami nie bardzo mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile moga stac w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje przepisy sa takie pyszne i potrawy piekne, co tam ja...ale chcialam sie podzielic przepisem na sledzie w cebuli duszonej. Pierwszy raz zobaczylam to u szwagra na imieninach, wygladaly na polmisku jak bigos:-) Przygladalam sie temu podejrzliwie czy oni zwariowali-bigos na zimno na stole,dopoki nie sprobowalam!Proporcje wygladaja mn.wiec.tak drugie tyle cebuli co marynowanych sledzi.Cebulke udusic na oleju prawie do miekkosci,ostudzic.Wymieszac z kilkoma lyzkami majonezu(ja daje kielecki,innego nie lubie a sama nie umiem zrobic)i bardzo duza iloscia papryki slodkiej i szczypta ostrej,az bedzie prawie bordowe w kolorze.Ukladac pokrojone dzwonka sledzia naprzemian z masa cebulowa.Nie doprawiam bo kielecki ostry i slony i cebulke leciutko sole przy duszeniu.Ja robie przewaznie z kg cebuli i 1/2 kg sledzia.Najlepsze nazajutrz,bardzo je lubie.Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulę lubię i ten przepis zapowiada się fajnie :-) dziękuję, że podzieliłaś się nim ze mną :-)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger