Omlet z kiełbasą i kukurydzą

Porządne, męskie śniadanie na początek ciężkiego dnia.


składniki:

  • 4 - 6 jajek
  • 10 - 15 dkg cienkiej, chudej kiełbasy czosnkowej
  • 1 cebulka
  • 4 - 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 100 g żółtego sera, użyłam Goudy
  • 1 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona, pieprz biały mielony
  • do smażenia: olej + masło

sposób przygotowania: Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i kiełbasę pokroiłam w kostkę, kukurydzę osączyłam. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, zrumieniłam kiełbasę, dodałam cebulę, zeszkliłam. Dołożyłam kukurydzę i koncentrat, podlałam odrobiną wody, poddusiłam chwilkę. Doprawiłam solą, pieprzem i papryką.

W miseczce lekko roztrzepałam 2 - 3 jajka (na jeden omlet), doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam na rozgrzaną patelnię z mieszanką oleju i masła (po 1 łyżeczce). Smażyłam nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając delikatnie brzegi. Kiedy wierzch omletu był prawie ścięty wyłożyłam na niego połowę smażonej mieszanki i posypałam połową sera. Przykryłam patelnię i smażyłam na malutkim ogniu aż ser się rozpuścił. Zsunęłam omlet na talerz, przybrałam koperkiem.

Tak samo należy przygotować drugi omlet albo całość usmażyć na dużej patelni i przekroić na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger