Konfitura z jarzębiny

Będąc na wsi przyglądałam się dojrzałym, czerwonym koralom jarzębin rosnących niedaleko domu. Czytałam przecież, że można z niej robić dodatek do mięsa i wędlin albo jakieś inne przetwory. Nie miałam jednak ze sobą żadnej książki z przepisami a i dostępu do sieci brak więc zaplanowałam sobie, że nazbieram, oczyszczę, zamrożę a potem, po powrocie do domu, coś wymodzę. Tak też zrobiłam. Przepis pochodzi chyba z Poradnika Domowego, numeru sprzed wielu lat - na wyciętej kartce niestety nie ma tytułu czasopisma.

Wypróbujcie też koniecznie przepis na inny przetwór z jarzębiny -  jarzębina do mięs czyli jarzębinowy chutney. 



składniki:
  • 1000 g jarzębiny
  • ok. 600 g jabłek
  • ok. 600 g gruszek
  • 1 kg cukru zwykłego
  • 1 op. żelfixu 2:1 (takiego na 1 kg owoców i 1/2 kg cukru)
  • 4 łyżki brandy
  • 1/2 szkl. filtrowanej wody

sposób przygotowania: jarzębinę wyjęłam z zamrażalnika gdzie leżała minimum 2 doby, wymieszałam z cukrem, dolałam ok. 1/2 szkl. filtrowanej wody i smażyłam na małym ogniu, co chwilę mieszając, aż cukier się rozpuścił. W międzyczasie przygotowała jabłka i gruszki. Po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych kawałki wrzucałam do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Potem wszystkie pokroiłam w dość drobną kostkę. Dorzuciłam je do podsmażonej jarzębiny i gotowałam razem ok. 10 min.. Na koniec dodałam żelfix, wymieszałam dokładnie, gotowałam ok. 5-10 min.. Dolałam brandy. Gorącą jarzębinę nałożyłam do wyparzonych słoików, zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia.
Napełniłam 9 słoików poj, 330 ml

13 komentarzy:

  1. W życiu nie jadłam jarzębiny... a uwielbiam ją za kolor... gdy byłam dzieckiem robiłam korale z jarzębiny. Fajna ta konfitura.

    OdpowiedzUsuń
  2. Margarytko, pomimo mrożenia jest leciutko gorzkawa, ale taki ponoć jej urok. Fajnie pasuje i wygląda jako dodatek do mięs pieczonych albo wędlin. Mnie smakuje i zrobię jeszcze inną, bardziej wytrawną i pikantną wersję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś przymierzałam się do jarzębiny, ale poprzestałam na dekroracjach w wazonach. Ciekawe czy posmakowałaby nam?

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu, widzę, że udało Ci się wreszcie dodać komentarz - bardzo się cieszę i dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ewentualnie można zamiast brandy użyć whisky?

    OdpowiedzUsuń
  6. można - nie dodaje się tego dużo, procenty wyparują a smak alkoholu ma za zadanie podkreślić smak owoców

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki inny alkohol można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiś inny wysokoprocentowy - alkohol podkreśla smak owoców

      Usuń
  8. przetwory z jarzębiny....rewelacja, za chwilę będe robić syrop z kwiatów czarnego bzu...potem z owoców...a jesienia czas na jarzebinę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w tym roku chyba wcześnie dojrzeje, trzeba będzie przypilnować

      Usuń
  9. Co zrobć jk jarzębina jest wyjątkowo gorzka nawet po mrożeniu i nadal konfitura jest nadal mocno gorzkawa ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mocniej posłodzić, ale usunąć goryczki się raczej nie da więc można tylko polubić ten smak.

      Usuń
  10. Very good article. I absolutely love this site.

    Keep it up!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger